EN PAUSE FRA JULEMATEN

IMAG2897.jpg

Julen preges av tradisjonsrik mat i de norske hjem og vi gleder oss et helt år til å samles rundt ribbe, pølser, medisterkaker, pinnekjøtt, lutefisk, kalkun og mye annet godt.
Men så, sånn midt uti romjula, melder det seg et behov for noe annet – noe som smaker av noe annet enn jul.

Da anbefaler jeg denne smaksbomben av en sjømatrett som er servert i selskaper her i heimen – med stor suksess og masse smattelyder og godord rundt bordet.

Retten består av tre av mine favorittoppskrifter satt sammen til èn og toppet med et dryss granateplekjerner. Jeg legger ut alle tre oppskriftene slik at du kan bruke dem som separate retter hvis du ikke vil lage min kombinasjon.

I bunnen av det store fatet finner du:

FESTRIS

6 dl jasminris (500 gram)
8 sjalottløk
3 hvitløksfedd
250 g smør (skal klares)
2 kanelstenger
3 nellikspiker
½ knuste kardemommefrø
4 x 1 cm skiver ingefær eller galangal
¾ ts gurkemeie
1 ts knust, svart pepper
1 ½ ts salt
8 dl buljong (vann + 2 ss mørk buljongpulver)

Skyll risen godt og lenge (til alt det vannet som renner av er helt klart), la den renne av i et dørslag i minst en time. Smelt smøret i en glassbolle og la stå til det har skilt seg.
Det er bare det gule på toppen (klaret smør) vi skal bruke, det hvite på bunnen skal kastes.
Finhakk sjalottløk, hvitløk og ingefær og sett til side.
Ha det klarete smøret i en stor kjele og varm opp. Tilsett krydderne og la det surre i 1 minutt.
Tilsett sjalottløk, hvitløk og ingefær og la det surre i 1 minutt.
Ha i risen og rør rundt til hvert riskorn  har fått et lag «kryddersmør» rundt seg.
Ha i buljongen, kok opp, skru ned varmen, sett lokket godt på og småkok til all væsken er absorbert (ca.30 minutter) og risen er luftig. Rør forsiktig og server rykende varm.

Oppå risen ligger det fiskestykker (hver laksefilet er delt i tre før marinering) og jeg lot fisken marinere natten over i kjøleskapet:

APPELSINMARINERT LAKS

3 ss soyasaus
2 ts brunt sukker
1 ss revet fersk ingefær
1 appelsin
Ca 500 g laksefilet

Bland marinaden av soyasaus, sukker, ingefær og revet skall av appelsinen.

Ha marinaden i en plastpose og ha laksestykkene i posen. La laksen marinere i kjøleskapet i ca 30 minutter. Ta fisken opp, tørk den godt og stek i litt olje ca. 3 minutter på hver side. HER STOPPER DU HVIS DU SKAL BRUKE FISKEN I KOMBINASJONSRETTEN. Legges på varme tallerkener. Kok ut pannen med marinaden og saften av appelsinen. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over laksen, server med ris og kokt broccoli.

Sammen med laksen er det scampi. Jeg har brukt scampi med skall fordi jeg synes det er penest og smaker best, så får det heller bli noen klinete fingre mens vi spiser.
Scampiene kan gjerne marinere i kjøleskap over natten.

SCAMPIMARINADE

Til ca 1 kilo  rå scampi

Bland
3 gode ss brunt sukker
3 ss soyasaus
2 finhakkede røde chili
Saften av ½ sitron
1 hakket hvitløk (hel)
Og nok rapsolje (eller annen nøytral olje) til at marinaden dekker scampiene i et fat.

Stek scampiene i marinaden i stekepannen på middels varme til de blir rosa under,
vend dem og gjenta. Dette skal ikke ta mer enn et par minutter.

IMAG2899.jpg

Til denne retten passer både øl og vin, vi synes kanskje det var aller best med en boblende Prosecco i glasset ☺
Vel bekomme !

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s